Tips Februari

7 februari 2012
Categorie: Tips & Tricks

Tijd om weer langzaam te ontwaken uit de winterslaap. De voorspellingen zijn nog een week vorst; we zullen zien. Zou de elfsteden tocht nog komen?

Kijk het weer even aan en als het echt omslaat kunnen we weer in de tuin aan de gang. De carnavalsvierders onder ons wachten nog een week langer natuurlijk.

Bladverliezende struiken en bomen kunnen worden geplant en gesnoeid. Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet de voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Dit bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoeien dat de nieuwe uitlopers kaal worden. Knip bij klimop teveel oud blad weg. Dit stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien, zoals op schilderwerk en dakranden. Dit geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier, wilde wingerd en trompetklimmer.

Wanneer het niet vriest en de grond droog genoeg is, kunt U al best uw (moes)tuin spitten.

Geef overwinterende kuipplanten een beetje water en kijk ze na.

Bloeiende bolletjes die binnen op tafel staan, kunnen na de bloei in de tuin geplant worden. Laat het groen eraan zitten. Pas als het afgestorven is, kan het verwijderd worden.

Maak nestkastjes grondig schoon. Dit zorgt ervoor dat eventueel overlevend ongedierte uit de kastjes wordt verwijderd.